Έκθεση με παραδοσιακές ενδυμασίες σε μικρογραφία, της Μαρίας Ιωαννίδου Βαχαβιόλου, φιλοξενείται στον πολυχώρο Τέχνης REMEZZO. Η δημιουργία ελληνικών παραδοσιακών ενδυμάτων σε μικρογραφική απόδοση πάνω σε χειροποίητες κούκλες αποτελεί έργο ζωής για την Μαρία Ιωαννίδου Βαχαβιόλου αφού με το είδος αυτό ασχολείται για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου διακόσιες παραδοσιακές φορεσιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και από την Κύπρο.
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ
Πολλές από τις αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων είναι συνυφασμένες με την εικόνα των γυναικών συγχωριανών μου,όπως ήταν ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Αυτές οι αναμνήσεις ξαναζωντάνεψαν το 1950,όταν κατά την διάρκεια της άσκησης μου ως μαία στο Νοσοκομείο της Ρόδου,ηλθα σε επαφή με τις Καλόγριες του νησιού,από τις οποίες έμαθα τον τρόπο να κατασκευάζω μόνη μου κούκλες. Από τότε παράλληλα με την δουλειά μου έφτιαχνα κούκλες με διάφορες παραδοσιακές ενδυμασίες στο βαθμό που μου επέτρεπε ο ελεύθερος χρόνος μου. Με τα χρόνια όμως,το να φτιάχνω παραδοσιακές κούκλες από χόμπι έγινε μεράκι.Σήμερα βλέποντας τις κούκλες αυτές,φτιαγμένες με πολύ μεγάλη αγάπη και φροντίδα,σκέπτομαι τις δυσκολίες που αντιμετώπισα,την έλλειψη του υλικού που φρόντιζα πάντα να είναι παλιό και να προέρχεται από τον τόπο της κάθε ενδυμασίας.
Σκέφτομαι τις δυσκολίες για να διατηρήσω την αυθεντικοτητά τους μια και διαφορετική ήταν η ενδυμασία σε νεαρά κορίτσια και άλλη ,με κάποιες διαφορές σε γερόντισσες. Διαφορές που δεν έπρεπε να εμποδίσουν την πιστή μεταφορά των χαρακτηριστικών παραδοσιακών λεπτομερειών και την ενσωματωσή τους στις κούκλες που δημιουργούσα. Δουλεύοντας μόνο,κάποιος μπορεί να διαπιστώσει όλες αυτές τις δυσκολίες. Σήμερα γνωρίζοντας την τέχνη της κατασκευής τους, μπορώ και κατασκευάζω κούκλες από όλα τα μέρη της Πατρίδας μας. Η διαδικασία κατασκευής τους είναι δύσκολη,γίνεται με το χέρι,απαιτεί χρόνο,κόπο,συγκέντρωση πληροφοριών, υλικών και πάνω απόλα αγάπη και μεράκι. Το όμορφο αποτέλεσμα όμως είναι η καλλίτερη ανταμοιβή για τον δημιουργό τους. Σκοπός μου αλλά και επιθυμία μου είναι η προβολή της Εθνικής μας ταυτότητας,μέσα από την πλούσια Ελληνική μας παράδοση.Για το λόγο αυτό και η αναζήτηση παραδοσιακών υλικών για τις ενδυμασίες,η διατήρηση της παράδοσης του τόπου προελεύσης τους,συνεχίζεται με επιμονή.
Η έρευνα γύρω από τις τοπικές φορεσιές του Ελληνικού χώρου δεν έχει ολοκληρωθεί,για το λόγο αυτό συναντούμε πολλές παραλλαγές της ίδιας τοπικής φορεσιάς. Οι γυναικείες φορεσιές του Ελληνικού χώρου ανήκουν σε δύο μεγάλες ομάδες. Εκείνης της Βυζαντινής προέλευσης και εκείνες που οι Βυζαντινές ρίζες συγχωνεύονται με το ένδυμα της Αναγέννησης. Τα γυναικεία Ελληνικά τοπικά ενδύματα άρχισαν να χάνουν την ιδιαιτερότητά τους με την συνεχή εισβολή της νεότερης δυτικής μόδας,αρχικά με τον ερχομό της βασίλισσας Αμαλίας και του φολκλορικού αυλικού ενδύματος,γνωστού σα "φορεσιά Αμαλίας". Η φορεσιά αυτή δεν επηρέασε ενδυματολογικά μόνο τις γυναίκες των τότε αστικών κέντρων της χώρας μας,αλλά και τις αστές σε όλα τα Βαλκάνια.
Τέλος θέλω να σημειώσω,ότι οι γυναικείες Ελληνικές τοπικές φορεσιέςέχουν τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς με χίλια δύο στολίδια. Η χειροποίητη κούκλα διαφέρει η μιά από την άλλη και αυτό είναι η διαβεβαίωση ότι είναι μοναδική και όχι τυποποιημένη.
ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΒΑΧΑΒΙΟΛΟΥ
Πηγή: cityportal.gr
Info 15 - 25 Μαΐου Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 8 το βράδυ Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τρίτη έως Παρασκευή 18.00 – 22.00, Σάββατο 12.30 – 14.00 & 19.00 – 22.00 και Κυριακή 12.00 – 17.00. Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού Cityportal Team: 14 Μαϊου 2012
Πηγή: cityportal.gr